Definice: |
- Počet poraženého skotu, prasat, ovcí, koz, koní, drůbeže a pštrosů vyjadřuje počet zvířat, jejichž maso je považováno za vhodné k lidské spotřebě.
Živá hmotnost poraženého skotu, prasat, ovcí, koz, koní, drůbeže a pštrosů vyjadřuje živou hmotnost zvířat před porážkou po srážce na nakrmenost. Jatečná hmotnost poraženého skotu, prasat, ovcí, koz, koní, drůbeže a pštrosů vyjadřuje hmotnost vychladlého jatečně upraveného těla zvířat, jejichž maso je považováno za vhodné k lidské spotřebě. (Hmotnost za studena lze získat odečtením 2 % od hmotnosti stanovené za tepla, tj. nejpozději do 60 minut po vykrvení pro skot a do 45 minut po vykrvení pro prasata – v definici obsaženo v letech 2009-2024). Jatečně upraveným tělem se rozumí: - u skotu celé tělo poraženého zvířete po jeho vykrvení, vykolení a stažení z kůže, bez hlavy (oddělené v místě hlavového kloubu); bez nohou (oddělených na úrovni karpometakarpálních nebo tarzometatarzálních kloubů); bez orgánů dutiny hrudní a břišní, s ledvinami nebo bez nich, s ledvinovým a pánevním lojem nebo bez něj; bez pohlavních orgánů a připojených svalů, bez vemene a vemenního loje ; - u prasat tělo poraženého, vykrveného a vykoleného zvířete, celé nebo rozdělené středem, bez jazyka, štětin, spárků, pohlavních orgánů, plstního sádla, ledvin a bránice; - u ovcí a koz celé tělo poraženého zvířete po jeho vykrvení, vykolení a stažení z kůže, bez hlavy (oddělené v místě hlavového kloubu); bez nohou (oddělených na úrovni karpometakarpálních a tarzometatarzálních kloubů); bez ocasu (odděleného mezi šestým a sedmým ocasním obratlem); bez vemene a pohlavních orgánů; s ledvinami a ledvinovým lojem; bez dalších orgánů dutiny hrudní a břišní; - u koní tělo poraženého zvířete po vykrvení, stažení z kůže, vykolení, bez hlavy, ocasu, vemene a části končetin; ledviny a ledvinový lůj tvoří součást jatečně upraveného těla; pánevní lůj zahrnut není ; - u drůbeže a pštrosů jatečné tělo po vykrvení, oškubání a vykuchání, bez hlavy a běháků, bez krku, srdce, jater a žaludku. (Jatečně upravené tělo drůbeže označované pojmem "65% kuře" nebo jiným způsobem bylo součástí definice do roku 2024) . Skotem, prasaty, ovcemi, kozami, koňmi se rozumí: - domácí zvířata druhu tur domácí (Bos taurus L.), zvaný skot, a druhu buvol domácí (Bubalus bubalis L.), zvaný buvol vodní, včetně jejich kříženců; maso z těchto zvířat je hovězí a telecí; - domácí zvířata druhu prase domácí (Sus scrofa domesticus Erxleben); maso z těchto zvířat je maso vepřové; - domácí zvířata druhu ovce domácí (Ovis aries); maso z těchto zvířat je maso skopové a jehněčí; - domácí zvířata poddruhu koza domácí (Capra aegagrus hircus); maso z těchto zvířat je maso kozí; - domácí zvířata z čeledi koňovitých, tj. koně, osli a jejich kříženci; maso z těchto zvířat je maso koňské. Drůbež a pštrosi se týkají: - kura domácího (Gallus gallus L.), krůt (Meleagris spp.), kachen (Anas spp. a Cairina moschata L.), hus (Anser anser domesticus L.), pštrosů (Struthio camelus L.) a ostatní drůbeže jinde nezařazené, jako jsou křepelky (Coturnix spp.), bažanti (Phasianus spp.), perličky (Numida meleagris domestica L.) a holubi (Columbinae spp.). Ptáci chovaní v zajetí pro lovecké účely a nikoliv pro produkci masa/vajec zahrnuti nejsou. Maso z těchto zvířat je maso drůbeží.
|