Definice položky:
Pracovníci pro přípravu rychlého občerstvení připravují a vaří na objednávku pouze jednoduchá jídla a nápoje vyžadující nenáročnou úpravu. Příležitostně mohou přijímat objednávky od zákazníků a obsluhovat u přepážek nebo stolů. Příklady pracovních činností: a) příprava jednoduchých nebo předem připravených jídel a nápojů, například sendvičů, hamburgerů, pizz, smažených ryb s hranolky, salátů a kávy; b) omývání, krájení, odměřování a míchání potravin na vaření; c) obsluha velkoobjemových jednoúčelových kuchyňských zařízení, například grilů, fritéz nebo sporáků; d) ohřívání předem připravených jídel; e) čištění prostor pro přípravu jídla, kuchyňských povrchů a nádobí na vaření; f) přijímání a vyřizování objednávek jídla a nápojů ve stravovacích zařízeních, která se specializují na rychlou obsluhu a jídlo s sebou; g) objednávání a přejímání dodávaných komponentů pro rychlé občerstvení; h) dodržování hygienických, zdravotních a bezpečnostních norem v pracovní oblasti; i) ověřování, zda jídlo splňuje požadavky na kvalitu a množství. Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny: Kuchař rychlého občerstvení Kuchař minutkových jídel Pracovník pro přípravu hamburgerů Pracovník pro přípravu pizzy Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin: Šéfkuchař - 3434 Šéfcukrář - 3434 Kuchař - 5120 Obsluha u pultu v samoobslužném bufetu - 5246 Poznámka Zaměstnání, jejichž pracovní činnosti tvoří jak příprava jednoduchý jídel, tak i přijímání objednávek, obsluha klientů a kalkulace nebo obdržení plateb, by měla být zařazena do podskupiny 5246 Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení. Služby pro zákazníky nesmí být pouze příležitostnou složkou práce. Zaměstnání této podskupiny jsou rozdělena na následující kategorie: 94111 Svačináři 94112 Pracovníci přípravy jídel v zařízeních rychlého občerstvení 94119 Ostatní pracovníci pro přípravu rychlého občerstvení
|