Definice položky:
Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení obsluhuje zákazníky rychlého občerstvení a dokončuje přípravu jednoduchých pokrmů v restauracích, kavárnách, hotelech, zařízeních rychlého občerstvení, barech, nemocnicích a jiných zařízeních. Příklady pracovních činností: a) podávání rychlého občerstvení zákazníkům; b) zjištění požadavků zákazníků, pomoc s výběrem a přijímání objednávek; c) ruční i strojové čištění, loupání, krájení a okrajování potravin; d) příprava jednoduchých a ohřev hotových pokrmů; e) porcování, balení a umísťování pokrmů na podnosy; f) balení pokrmů, které si zákazníci odnášejí s sebou; g) doplňování lednic, salátových barů a stolů se studeným občerstvením a zaznamenávání množství spotřebovaných potravin; h) příjem plateb za nakoupené pokrmy. Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny: Obsluha salátového baru Obsluha u pultu v samoobslužném bufetu Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin: Kuchař - 5120 Číšník - 5131 Servírka - 5131 Barman - 5132 Prodavač potravin v kiosku - 5211 Prodavač potravin na tržišti - 5211 Prodavač potravin v pouličním stánku - 5211 Pracovník pro přípravu pizzy - 9411 Poznámka Stánkoví a pouliční prodavači čerstvých potravin, které nejsou určeny k okamžité spotřebě (např. ovoce, zelenina, masné a mléčné výrobky), jsou zařazeni do podskupiny 5211 Stánkoví prodavači potravin (kromě rychlého občerstvení). Stánkoví a pouliční prodavači různých hotových jídel a potravin určených k okamžité spotřebě patří do podskupiny 5246 Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení. Pouliční prodavači a prodavači na veřejných prostranstvích prodávající z vozíků, podnosů nebo košíků potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě zahrnuje podskupina 5212 Pouliční prodavači rychlého občerstvení. Pouliční prodejci a prodejci na veřejných prostranstvích s vozíky, podnosy nebo košíky neprodávající potraviny (s výjimkou trvanlivých jednotlivě balených potravin, např. cukrovinek) patří do podskupiny 9520 Pouliční prodejci (kromě potravin). Pracovníci, kteří připravují jednoduché potraviny určené k okamžité spotřebě, jako jsou kuchaři připravující hamburgery, ale jejichž bezprostřední kontakt s klienty je omezený, jsou zařazeni do podskupiny 9411 Pracovníci pro přípravu rychlého občerstvení. Při úpravě těchto podskupin na národní podmínky je třeba vzít na vědomí, že záměrem samostatného zařazení prodavačů potravin určených k okamžité spotřebě je zajistit, aby byla jasně odlišena zaměstnání vyžadující určité dovednosti, základní přípravu a hygienické nakládání s potravinami. Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení obvykle poskytuje širší nabídku náročnějších produktů a jídel než Pouliční prodavači rychlého občerstvení a obvykle potraviny nepřeváží ve vozíku nebo na jízdním kole nebo nepřenáší v košíku. Zaměstnání této podskupiny jsou zahrnuta do jedné souhrnné kategorie: 52460 Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení
|