Definice položky:
Specialisté v oblasti dietetiky a výživy posuzují, plánují a realizují programy pro podporu pozitivního vlivu zdravého stravování a výživy na lidské zdraví. Příklady pracovních činností: a) instruování jednotlivců, rodin a komunit o dietních požadavcích, navrhování diet a příprava stravy pro maximální podporu zdraví a snížení potenciálních zdravotních rizik; b) navrhování diet a jídelníčků, dohled nad přípravou a podáváním jídel, monitorování příjmu a kvality stravy ve stravovacích zařízeních vzhledem ke standardům nutriční péče; c) shromažďování, organizace a vyhodnocování údajů týkajících se zdraví a nutričního stavu jednotlivců, skupin a komunit založených na nutričních hodnotách přijímaných potravin; d) plánování a provádění odhadů nutričních potřeb, intervenčních programů a vzdělávání pro zlepšení nutriční úrovně mezi jednotlivci a komunitami; e) konzultace s jinými specialisty v oblasti zdravotnictví a s poskytovateli zdravotní péče; f) plánování a hodnocení potravinových a výživových produktů pro splnění nutričních požadavků; g) provádění výzkumů v oblasti výživy a prezentace dosažených výsledků, např. na vědeckých konferencích. Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny: Specialista v oblasti dietetiky Specialista v oblasti dietetiky ve stravovacím zařízení Nutriční specialista v oblasti veřejného zdravotnictví Nutriční specialista v oblasti sportu Zaměstnání této podskupiny jsou zahrnuta do jedné souhrnné kategorie: 22650 Specialisté v oblasti dietetiky a výživy
|