DETAIL POLOŽKY KLASIFIKACE
Klasifikace: Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)
Akronym: CZ-NACE_KL
Verze: 1
Platnost: 01.01.2008 - 09.09.9999
Rodina: Činnosti
Jazyková verze: CS
Úroveň: 2
Položka: 10 - Výroba potravinářských výrobků
Vysvětlivka k položce:
Tento oddíl zahrnuje zpracování produktů zemědělství, lesnictví a rybářství na potraviny pro lidi a krmiva pro zvířata a výrobu různých meziproduktů, které nejsou přímo potravinami. Při výrobě potravin a krmiv často vznikají také vedlejší produkty větší či menší užitkové hodnoty (např. kůže na jatkách nebo pokrutiny při výrobě oleje).
Oddíl je členěn podle činností týkajících se rozdílných druhů produktů: masa, ryb, ovoce a zeleniny, olejů a tuků, mléčných výrobků, mlýnských a škrobárenských výrobků, pekařských a jiných moučných výrobků, ostatních potravin a krmiv. Výroba může být prováděna jak na vlastní účet, tak pro třetí stranu (např. porážka zvířat na zakázku).
Tento oddíl nezahrnuje úpravu pokrmů pro okamžitou spotřebu, jako např. v restauracích.
Některé činnosti jsou zařazeny do zpracovatelského průmyslu (např. ty, které jsou prováděné v pekárnách, cukrárnách a řeznictvích prodávajících svoji vlastní produkci), i když by tyto činnosti mohly být považovány za maloobchodní činnost ve vlastních prodejnách výrobce. Pokud však dochází pouze k minimálnímu zpracování, které nepředstavuje skutečnou přeměnu, je jednotka zařazena do obchodu (sekce G).
Úprava potravin pro okamžitou spotřebu na místě je zařazena do oddílu 56 (Stravování a pohostinství).
Zpracování jatečního odpadu a vedlejších produktů k výrobě krmiva pro zvířata je zařazeno v 10.9, zpracování odpadu z potravin a nápojů na druhotné suroviny je naopak zařazeno do 38.3 a likvidace odpadu z potravin a nápojů do 38.21.
Vazby: |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 1 - Sekce |
C |
Zpracovatelský průmysl |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
101 |
Zpracování a konzervování masa a výroba masných výrobků |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
102 |
Zpracování a konzervování ryb, korýšů a měkkýšů |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
103 |
Zpracování a konzervování ovoce a zeleniny |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
104 |
Výroba rostlinných a živočišných olejů a tuků |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
105 |
Výroba mléčných výrobků |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
106 |
Výroba mlýnských a škrobárenských výrobků |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
107 |
Výroba pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
108 |
Výroba ostatních potravinářských výrobků |
Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) - úroveň 3 - Skupina |
109 |
Výroba průmyslových krmiv |