DETAIL POLOŽKY KLASIFIKACE
Klasifikace: Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO)
Akronym: CZ-ISCO
Verze: 1.6
Platnost: 01.07.2020 - 30.06.2022
Rodina: Zaměstnání
Jazyková verze: CS
Úroveň: 4
Položka: 3434 - Šéfkuchaři a šéfcukráři
Vysvětlivka k položce:
Šéfkuchaři a šéfcukráři navrhují jídelní lístky, vytvářejí pokrmy a dohlíží na plánování, organizaci, přípravu a vaření pokrmů v hotelích, restauracích a jiných stravovacích zařízeních, na palubách lodí, v osobních vlacích a v soukromých domácnostech.
Příklady pracovních činností:
a) plánování a vytváření receptů a jídelních lístků, odhady nákladů na potraviny a práci, objednávání zásob potravin;
b) monitorování kvality pokrmů ve všech fázích přípravy a servírování;
c) vedení diskusí o přípravě pokrmů s řídícími pracovníky, dietetiky, zaměstnanci kuchyně a obsluhujícím personálem;
d) koordinování práce a dohled nad prací kuchařů a dalších pracovníků připravujících pokrmy;
e) provádění kontroly dodávek, zařízení a pracovišť s cílem zajistit soulad s přijatými standardy;
f) určování způsobu servírování pokrmů a tvorba ozdobných jídel;
g) instruování kuchařů a dalších pracovníků v oblasti přípravy, vaření, zdobení a servírování pokrmů;
h) účast na přijímání pracovníků do kuchyně a monitorování jejich výkonu;
i) příprava koření, kuchařských specialit a složitých pokrmů;
j) vysvětlování a prosazování hygienických nařízení a předpisů v oblasti bezpečnosti potravin.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Zástupce šéfkuchaře
Šéfkuchař
Vedoucí šéfkuchař
Šéfcukrář
Omáčkář
Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin:
Kuchař - 5120
Kuchař rychlého občerstvení - 9411
Zaměstnání této podskupiny jsou rozdělena na následující kategorie:
34341 Šéfkuchaři v jídelnách, menzách
34342 Šéfkuchaři v hotelových restauracích
34343 Šéfkuchaři v pohostinství
34344 Šéfcukráři
34349 Ostatní šéfkuchaři
Vazby: |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 3 - Skupina |
343 |
Odborní pracovníci v oblasti umění a kultury, šéfkuchaři |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie |
34341 |
Šéfkuchaři v jídelnách, menzách |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie |
34342 |
Šéfkuchaři v hotelových restauracích |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie |
34343 |
Šéfkuchaři v pohostinství |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie |
34344 |
Šéfcukráři |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie |
34349 |
Ostatní šéfkuchaři |