DETAIL POLOŽKY KLASIFIKACE

Klasifikace: Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO)

Akronym: CZ-ISCO Verze: 1.5 Platnost: 01.01.2018 - 30.06.2020 Rodina: Zaměstnání

Jazyková verze: CS

Úroveň: 4

Položka: 3434 - Šéfkuchaři a šéfcukráři

Vysvětlivka k položce:

Šéfkuchaři a šéfcukráři navrhují jídelní lístky, vytvářejí pokrmy a dohlíží na plánování, organizaci, přípravu a vaření pokrmů v hotelích, restauracích a jiných stravovacích zařízeních, na palubách lodí, v osobních vlacích a v soukromých domácnostech.
Příklady pracovních činností:
a) plánování a vytváření receptů a jídelních lístků, odhady nákladů na potraviny a práci, objednávání zásob potravin;
b) monitorování kvality pokrmů ve všech fázích přípravy a servírování;
c) vedení diskusí o přípravě pokrmů s řídícími pracovníky, dietetiky, zaměstnanci kuchyně a obsluhujícím personálem;
d) koordinování práce a dohled nad prací kuchařů a dalších pracovníků připravujících pokrmy;
e) provádění kontroly dodávek, zařízení a pracovišť s cílem zajistit soulad s přijatými standardy;
f) určování způsobu servírování pokrmů a tvorba ozdobných jídel;
g) instruování kuchařů a dalších pracovníků v oblasti přípravy, vaření, zdobení a servírování pokrmů;
h) účast na přijímání pracovníků do kuchyně a monitorování jejich výkonu;
i) příprava koření, kuchařských specialit a složitých pokrmů;
j) vysvětlování a prosazování hygienických nařízení a předpisů v oblasti bezpečnosti potravin.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Zástupce šéfkuchaře
Šéfkuchař
Vedoucí šéfkuchař
Šéfcukrář
Omáčkář
Příklady zaměstnání zařazených do jiných podskupin:
Kuchař - 5120
Kuchař rychlého občerstvení - 9411
Zaměstnání této podskupiny jsou rozdělena na následující kategorie:
34341 Šéfkuchaři v jídelnách, menzách
34342 Šéfkuchaři v hotelových restauracích
34343 Šéfkuchaři v pohostinství
34344 Šéfcukráři
34349 Ostatní šéfkuchaři

Vazby:
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 3 - Skupina 343 Odborní pracovníci v oblasti umění a kultury, šéfkuchaři
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie 34341 Šéfkuchaři v jídelnách, menzách
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie 34342 Šéfkuchaři v hotelových restauracích
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie 34343 Šéfkuchaři v pohostinství
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie 34344 Šéfcukráři
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie 34349 Ostatní šéfkuchaři
Český statistický úřad, Na padesátém 81, 100 82 Praha 10; tel.: 274 051 111 (ústředna)
Verze: 1.2.17 © ČSÚ 2024
Zobrazeno dne: 23.11.2024