DETAIL POLOŽKY KLASIFIKACE
Klasifikace: Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO)
Akronym: CZ-ISCO
Verze: 1.2
Platnost: 01.09.2014 - 30.06.2015
Rodina: Zaměstnání
Jazyková verze: CS
Úroveň: 4
Položka: 2265 - Specialisté v oblasti dietetiky a výživy
Vysvětlivka k položce:
Specialisté v oblasti dietetiky a výživy posuzují, plánují a realizují programy pro podporu pozitivního vlivu zdravého stravování a výživy na lidské zdraví.
Příklady pracovních činností:
a) instruování jednotlivců, rodin a komunit o dietních požadavcích, navrhování diet a příprava stravy pro maximální podporu zdraví a snížení potenciálních zdravotních rizik;
b) navrhování diet a jídelníčků, dohled nad přípravou a podáváním jídel, monitorování příjmu a kvality stravy ve stravovacích zařízeních vzhledem ke standardům nutriční péče;
c) shromažďování, organizace a vyhodnocování údajů týkajících se zdraví a nutričního stavu jednotlivců, skupin a komunit založených na nutričních hodnotách přijímaných potravin;
d) plánování a provádění odhadů nutričních potřeb, intervenčních programů a vzdělávání pro zlepšení nutriční úrovně mezi jednotlivci a komunitami;
e) konzultace s jinými specialisty v oblasti zdravotnictví a s poskytovateli zdravotní péče;
f) plánování a hodnocení potravinových a výživových produktů pro splnění nutričních požadavků;
g) provádění výzkumů v oblasti výživy a prezentace dosažených výsledků, např. na vědeckých konferencích.
Příklady zaměstnání zařazených do této podskupiny:
Specialista v oblasti dietetiky
Specialista v oblasti dietetiky ve stravovacím zařízení
Nutriční specialista v oblasti veřejného zdravotnictví
Nutriční specialista v oblasti sportu
Zaměstnání této podskupiny jsou zahrnuta do jedné souhrnné kategorie:
22650 Specialisté v oblasti dietetiky a výživy
Vazby: |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 3 - Skupina |
226 |
Ostatní specialisté v oblasti zdravotnictví |
Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO) - úroveň 5 - Kategorie |
22650 |
Specialisté v oblasti dietetiky a výživy |